Tel Aviv verwacht de komende weken zo’n tienduizend Songfestival-toeristen. Maar niet alleen de fans maken zich op voor het muziekevenement. Ook de media zijn dit jaar weer massaal vertegenwoordigd.

Jaarlijks accrediteren honderden journalisten van over de hele wereld zich voor het Eurovisie Songfestival. Niet alleen gerenommeerde persbureaus, tv-zenders en kranten worden in Tel Aviv vertegenwoordigd, maar ook vele tientallen landelijke fansites die de deelnemende zangers en zangeressen op de voet volgen. Exacte details kan organisator European Broadcasting Union (EBU) niet geven, maar naar schatting zijn er dit jaar 1.550 journalisten uit tachtig verschillende landen aanwezig. Zij kunnen straks in Tel Aviv persconferenties, repetities, juryshows, de halve finales en de uiteindelijke finale op 18 mei volgen.

Nederland nog altijd bovenaan in ranglijst

Speciale aandacht zal dit jaar uitgaan naar Duncan Laurence, de Nederlandse afgevaardigde. De zanger staat nog altijd bovenaan bij de bookmakers en dat zorgt ervoor dat iedereen hem voor de camera wil hebben. Dat was al te merken tijdens Eurovision in Concert in Amsterdam, toen er continu een lange rij bij de Nederlandse delegatie stond. Vanuit de huiskamers zal het Songfestival ook weer massaal worden gevolgd. Vorig jaar keken er wereldwijd 186 miljoen mensen naar de finale. Online trok het festival 41 miljoen unieke kijkers uit 239 verschillende landen.