Bruce Springsteen cancelt concert ivm anti-homowet

bruce_springsteen_color

Bruce Springsteen heeft het concert dat voor zondag gepland stond in de staat North Carolina afgelast. Hij wil hiermee protesteren tegen een nieuwe anti-homowet die is aangenomen.

Deze omstreden ‘HB2-wet’ verbiedt werknemers om juridische stappen te ondernemen als zij op de werkplaats worden achtergesteld of gepest omdat zij homoseksueel, biseksueel of transgender zijn. Dat meldt de zanger vrijdag op zijn website. De wet werd in maart aangenomen door de Republikeinse gouverneur Pat McCrory. De staat verbiedt het lokale overheden ook wetten aan te nemen die LHBT beschermen en discriminatie tegengaan.

Bovendien verplicht de nieuwe wet transgenders gebruik te maken van het openbare toilet dat overeenkomt met het geslacht dat in hun paspoort staat. “Geen enkele andere groep in North Carolina draagt deze grote last met zich mee”, schrijft Springsteen in een verklaring. “Het is een poging van mensen die niet willen realiseren dat ons land op het gebied van mensenrechten de afgelopen jaren grote vooruitgang heeft geboekt om die ontwikkeling weer terug te draaien.”

De omstreden wet leidde de afgelopen week al tot veel protesten en kritiek. “Ik voel dat het tijd voor mij en mijn band is om ons solidair te verklaren met de vrijheidsstrijders die het opnemen tegen deze wet”, aldus de zanger.

BruceS1

Hij excuseert zich aan zijn trouwe fans die kaarten hebben voor het concert dat zondag in de stad Greensboro plaats zou vinden. “Maar sommige zaken zijn groter en belangrijker dan een rockshow. En dat is dit gevecht tegen vooroordelen en fanatisme. Ik moet mijn stem verheffen als protest tegen de mensen in dit land die willen dat we achteruit gaan, in plaats van vooruit.”

‘The Boss’ is de eerste artiest die een optreden in North Carolina afzegt vanwege de wet. Maar veel bedrijven hebben de afgelopen twee weken al kenbaar gemaakt dat zij zich ook terugtrekken uit de staat als de wet niet wordt teruggedraaid.

Het farmeutische bedrijf Braeburn, dat voor 25 miljoen dollar wilde investeren in een nieuwe vestiging, heeft de plannen voorlopig in de ijskast gezet. En verloningsbedrijf Paypal maakte bekend af te zien van een nieuw kantoor in de stad Charlotte dat honderden banen op zou leveren.